Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, σήμερα 10 Ιουνίου 2016 ολοκληρώθηκε ο κύκλος των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Ως εγκεκριμένοι Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού θα θέλαμε με τη σειρά μας να ευχηθούμε καλά αποτελέσματα σε όλους τους μελλοντικούς φοιτητές και συνάμα να εξασφαλίσουν τις θέσεις που πραγματικά επιθυμούν.

Στο προηγούμενο μας άρθρο «Plan B» και Παγκύπριες Εξετάσεις είχαμε εγείρει ένα ζήτημα βαρύνουσας σημασίας προς τους μαθητές και τους γονείς, δηλαδή την διασφάλιση μιας εναλλακτικής επιλογής για τη θέση σπουδών τους, καθώς οι θέσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου είναι περιορισμένες. Εν αναμονή τελικών αποτελεσμάτων για τις θέσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια οι υποψήφιοι φοιτητές δεν πρέπει να μένουν άπραγοι περιμένοντας τα αποτελέσματα, ας διεκδικήσουν λοιπόν μια δευτερεύουσα θέση ακόμη κι αν αισθάνονται βεβαιότητα οτι πέτυχαν το σκοπό τους και την διασφάλιση της πρώτης τους επιλογής. Η πεποίθηση μας είναι οτι ο κάθε υποψήφιος οφείλει να προνοήσει για το μέλλον του, και να εξασφαλίσει μια δεύτερη θέση είτε στην Κύπρο, είτε στην Ελλάδα ή ακόμη και στο Η.Β, καθώς έτσι θα νιώθει σίγουρος και προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα.

Η σωστή διαδικασία για την διεκδίκηση μιας «δεύτερης» θέσης σπουδών στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου, σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και του Η.Β, διεκπαιρεώνεται μέσω συνεδρίας με ένα εγκεκριμένο γραφείο Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Ο σκοπός της συνεδρίας, είναι να βοηθήσει τόσο τους γονείς όσο και τους μαθητές να ξεκαθαρίσουν οποιαδήποτε ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές σπουδές και άρδειν να διεκδικήσουν μια δεύτερη επιλογή χωρίς χάσιμο χρόνου συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα έγγραφα και δικαιολογητικά. Ο σύμβουλος πρέπει να είναι σε θέση να ταιριάξει την κατάλληλη θέση σπουδών ανάλογα με το ακαδημαικό προφίλ του υποψηφίου, και ταυτοχρόνως να παρέχει ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πλάνο κόστους για όλα τα χρόνια σπουδών του, έτσι ώστε ο φοιτητής να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις τόσο του προγράμματος σπουδών όσο και του κόστους.

Λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας μας στον τομέα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, πρέπει να αναφέρουμε οτι ο αριθμός των περιπτώσεων όπου οι φοιτητές αφήνουν «στη μέση» τις σπουδές τους για να κυνηγήσουν το αντικείμενο που πραγματικά επιθυμούν αυξάνεται σημαντικά. Ένας από τους κυριότερους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι διότι για ξεχωριστούς λόγους, ακολούθησαν ένα άλλο αντικείμενο από αυτό που ήθελαν πραγματικά ευελπιστώντας οτι θα πετύχουν το ίδιο. Πρωτίστως ως σύμβουλοι αλλά και ως άνθρωποι, δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε τέτοιου είδους περιπτώσεις,  και επανατοποθετούμε την εισήγηση μας στην ίδια βάση, που είναι η προνοητικότητα για το μέλλον. Το να σχεδιάζει κανείς το μέλλον του και να διαχειρίζεται με στρατηγική την επαγγελματική του εξέλιξη είναι μεγάλη υπόθεση και απαιτεί γνώσεις και εμπειρία που μόνο ένας εξειδικευμένος σύμβουλος μπορεί να προσφέρει. Γι’ αυτό όταν υπάρχει ορθή και ολοκληρωμένη καθοδήγηση, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Πιστεύουμε ακράδαντα, οτι όλοι οι υποψήφιοι φοιτητές αξίζουν μια θέση στο αντικείμενο που τους ευχαριστεί, έτσι ώστε να μεγαλουργήσουν στο μέλλον. Ευχόμαστε απο καρδιάς καλές επιτυχίες σε όλους!