Κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές από όλες τις χώρες, επιλέγουν  να διεκπεραιώσουν τις σπουδές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, μιας και τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που βρίσκονται εκεί, διακρίνονται στη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Ίσως κανείς να σκεφτεί,  ότι κι άλλες χώρες έχουν υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια,  παρ’ όλά αυτά η μακροχρόνια και σταθερή πορεία του Η.Β στην εκπαίδευση, έχει επιτευχθεί έπειτα από επενδύσεις του κράτους στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας σε όλους τους τομείς. Όλα τα προγράμματα σπουδών κάθε χρόνο ανανεώνονται, έτσι ώστε να ικανοποιούν τις ευρύτερες ανάγκες του ανταγωνισμού της αγοράς. Τα Πανεπιστήμια του Η.Β. και ο τρόπος λειτουργίας τους διαφέρει πολύ από τα άλλα Πανεπιστήμια. Εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος που το Πτυχίο BSc & BA διαρκεί 3 χρόνια, ενώ σε άλλα πανεπιστήμια εκτός Η.Β.,  4 χρόνια. Η εκπαίδευση έχει ως επίκεντρο την έρευνα η οποία θα διεξαχθεί από τον ίδιο τον φοιτητή με τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές, άρα οι φοιτητές ξοδεύουν όσο χρόνο χρειάζεται στις διαλέξεις και όχι ατέλειωτες ώρες, κάτι που τους βοηθά να χρησιμοποιήσουν τον ελεύθερο τους χρόνο στο συστηματικό διάβασμα.

Η επιχορήγηση δανείων προς τους Ευρωπαίους Φοιτητές για προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο Η.Β. ανέκαθεν αποτελούσε μια μακρά παράδοση, που ούτε ακόμη και με το ενδεχόμενο Brexit δεν έχει επηρεαστεί. Πιο συγκεκριμένα, στις 24 Ιουνίου 2016 σύμφωνα με ανακοίνωση της Μrs. Dame Julia Goodfellow, Πρόεδρο των Πανεπιστημίων του Η.Β, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τα Πανεπιστήμια του Η.Β. θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να κρατήσουν Ευρωπαίους φοιτητές αλλά και Ευρωπαίους Εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα μακροπρόθεσμα, καθώς έχουν επενδύσει πάρα πολλά σε τομείς έρευνας και εκπαίδευσης (Universities UK, 2016).

Εκτός από αυτό, η απόφαση της Student Loans Company -του κυβερνητικού οργανισμού που παρέχει τα φοιτητικά δάνεια- είναι πέραν πάσης αμφιβολίας θετική προς τους Ευρωπαίους Φοιτητές, καθώς σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της 27ης Ιουνίου 2016, όσοι φοιτητές θα ξεκινούσαν τις σπουδές τους το Σεπτέμβριο του 2016, θα λάβουν την επιχορήγηση κανονικά για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους και τα δίδακτρα θα παραμείνουν τα ίδια (Student Loans Company, 2016).

Η επένδυση στην εκπαίδευση βέβαια από πλευράς του Η.Β. όχι μόνο δεν σταμάτησε εκεί, αλλά μετεξελίχθηκε σε ένα στάδιο παραπέρα καθώς τις ίδιες ημέρες είχε εξαγγελθεί η έγκριση για επιχορήγηση δανείων σε Ευρωπαίους Φοιτητές για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο Η.Β. ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2016. Αυτή η κίνηση θέσπισε μια πρωτοπορία άνευ προηγούμενου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την πρόοδο επενδύσεων στην εκπαίδευση, την αξιοπιστία και το υψηλό επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος του Η.Β. παγκοσμίως (Student Finance England,2016).

Καταληκτικά, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 ανακοινώθηκε και επίσημα από την Βρετανική Κυβέρνηση οτι οι επιχορηγήσεις δανείων σε Ευρωπαίους Φοιτητές θα συνεχιστούν κανονικά και για τους φοιτητές που θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους το χειμερινό εξάμηνο 2017-2018. Πιο συγκεκριμένα, έχει διασφαλιστεί οτι όλοι οι φοιτητές οι οποίοι θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους στο Η.Β τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του 2017, θα λάβουν πλήρη επιχορήγηση δανείων για δίδακτρα για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους (Student Finance England,2016).

Σπουδάζοντας στο Η.Β. οι Ευρωπαίοι Φοιτητές πέρα από τη δυνατότητα χρηματοδότησης των διδάκτρων τους, έχουν επίσης ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, δηλαδή την ευκαιρία να εργοδοτηθούν μέσω του Πανεπιστημίου τους σε έναν οργανισμό στο αντικείμενο σπουδών τους επί πληρωμή, το λεγόμενο «Placement Year» το οποίο μπορεί να διεκπαιρεωθεί μεταξύ του 2ου και 3ου έτους σπουδών. Έτσι με το πέρας των σπουδών τους, στο βιογραφικό τους έχουν ήδη 1 έτος εμπειρία στον τομέα που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν.

Η εισήγησή μας είναι, όσοι φοιτητές ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στο Η.Β. και να επωφεληθούν από τα εκπαιδευτικά προνόμια και τις δεξιότητες που προσφέρει το άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό σύστημα του Η.Β., να επισκεφθούν ένα εγκεκριμένο UCAS CENTRE για να ξεκινήσουν την διαδικασία αιτήσεων τους το συντομότερο δυνατόν.

Πηγές:

  1. Universities UK, Statement on the outcome of the EU referendum: Dame Julia Goodfellow, President of Universities UK, 24th June 2016,

(http://www.universitiesuk.ac.uk/news/Pages/statement-on-eu-referendum-outcome.aspx)

  1. Student Loans Company, EU Nationals and Student Finance in England: Statement by Jo Johnson, Minister of State for Universities and Science, 27th June 2016, (http://www.slc.co.uk/media/latest-news/eu-nationals-and-student-finance-in-england.aspx)

  1. Student Finance England, Funding for Postgraduate Study, 1st July 2016,

https://www.gov.uk/funding-for-postgraduate-study

  1. Student Finance England, Funding support for EU students: Department for Education and Jo Johnson MP, 11th October 2016

https://www.gov.uk/government/news/funding-support-for-eu-students